dinsdag 22 juli 2014

Informatie

Overgenomen uit:
DE WOLFHOND
Orgaan v/d Leendert Saarloos Stichting

Juni 1988

Vice-Voorzitter: Hans van Campenhout
Redactieleden: Corrie Keizer
                     Gerard de Moor


EEN HOND OM VAN TE HOUDEN.

Mijn eerste kennismaking met de wolfhond was zo'n 19 jaar geleden. Het begon met een ontmoeting met Mevr. Pidoux en ZASKA VAN DE KILSTROOM. (YRO VAN DE KILSTROOM * IJKE VAN DE KILSTROOM)
Het was liefde op het eerste gezicht. Vanaf die tijd wilde ik nog maar een ding, een wolfhond en niet zo maar een, nee het moest een witte wolfhond zijn. Liefst een dochter van ZASKA.
Na een jaar geduldig wachten, niet echt mijn sterkste kant, belde Mevr. Pidoux. Er was een zesjarige dochter van ZASKA terug gekomen. Misschien wilde ik een komen kijken in de kennel VAN DE KILSTROOM op de 's Gravendeelsdijk. (in Dordrecht Red.)
Zo maakte ik kennis met MARJA VAN DE KILSTROOM, (ZASKA VAN DE KILSTROOM * MARLON VAN DE KILSTROOM) nou ja het puntje van haar neus, want zij wilde niet uit haar nachthok komen.
En ik kreeg zo mijn eerste wolfhond (in bruikleen)
MARJA kwam, zag en overwon.
Zes jaar, te dik, maar .... mijn liefste wens en daardoor toch de liefste en de mooiste
"Ja toch!"
Na verloop van een aantal weken en na de nodige bulten op haar kop, kwam ik er achter dat deze ""blindegeleidehond"" zelf blind was.
Vanaf die tijd kostte het de nodige moeite om de dame te behoeden voor ongelukjes. Maar haar aan de riem houden vond ik niet nodig omdat zij toch de voorzichtigheid van een wolfhond had.
Ik zal nog wat bijzonderheden vertellen.
Op een keer was ik haar kwijtgeraakt. Ik in paniek natuurlijk!
Maar zij niet hoor! Zij lag rustig op een voetbalveldje te wachten met het idee: Ze zoeken maar, ik zoek niet hoor"
Nog een prachtig voorbeeld.
Ze speelde gewoon in een groep wolfhonden mee, zolang ze naast een andere hond kon blijven lopen. Moest ze echter om een of andere reden afhaken, dan was het oppassen geblazen daar er anders iemands knie wel een voor een hond werd aangezien. Maar dat namen we allemaal voor lief want MARJA had de kracht om iedereen voor haar te winnen.
Jullie begrijpen dat ik met deze hond veel meegemaakt heb.
Toen ik haar moest laten inslapen op 11 jarige leeftijd, heb ik daar dan ook veel verdriet van gehad.

Ilone van de Kamp

Dit schrijfsel gaan nog verder over Juno Zoe de Louba-tar uit Ezau x Eijke Zwart van Helmond, maar is in mijn ogen niet belangrijk voor de blinde MARJA van de Kilstroom.

 P.s. Er is nog een andere Zaska van de Kilstroom Reg. 583 NHSB 936216. Heeft dus een stamboom van de Saarloos Wolfshond (inderdaad met een s). Zij komt uit Nimrod v.d. Kilstroom en Kara v.d. Kilstroom. Moeder x zoon kruising.

Gedeeltes uit een krantenknipsel uit de:
Zoetermeersche Courant
dinsdag 11 juli 1989.

Rotterdam - In de avonduren zingt hij onder de naam Jack Wood. Overdag houdt Rotterdammer Hans van Campenhout (39) zich vooral bezig met honden. Meer in het bijzonder de Saarloos wolfhond. Van Campenhout is voorzitter van de Leendert Saarloos Stichting, een van de twee organisaties die zich beijvert voor de instandhouding van deze Hollandse half hond, half wolf. Twee weken geleden werd een van zijn honden wereldkampioen in het Deense Kopenhagen.

"Een jaar voor het overlijden van Saarloos, in 1968, heeft men een nieuwe bloedlijn opgebouwd uit wederom een Blijdorpse wolvin".

Ikzelf ben al twintig jaar bezig met deze honden. Ze zijn mooi, kerngezond, door- en door betrouwbaar, intelligent en ijzersterk. Ik heb ze uit kennels zien ontsnappen door de tralies met hun kaken twee aan twee bij elkaar te knijpen. Ook weten ze stenen doormidden te bijten. Ze klimmen in gaas als katten, hebben uitstekende ogen, oren en neus en rennen als de beste. Ik probeer het te voorkomen, maar jonge konijnen en jonge wilde zwijnen worden moeiteloos gegrepen. Nee, ze zijn absoluut niet bloeddorstig, in al die jaren heb ik ze nog nooit iemand zien bijten.

Jaren geleden heb ik een echte wolf als huisdier gehad, het dier sliep bij mijn zoon in bed.

Die hond daar, Guzzi Lupo Zwart van Helmond, is twee weken geleden in Kopenhagen wereldkampioen geworden. Ik moet toegeven dat dat niet zo moeilijk was, hij was de enige Saarloos wolfhond aanwezig.
Toch weten we dat we op de goede weg zijn. Guzzie is een pracht van een beest met een heel bijzondere expressie en een plezierig karakter. Hij is niet schuw maar ook geen allemansvriend. Hij is makkelijk met kinderen zonder opdringerig te worden. Net als alle Saarloos wolfhonden is het een sociale, gevoelige hond. Als eigenaar ben je onderdeel van zijn groep, net als in het wild bij de wolven.

Ook dit schrijfsel gaat nog even verder, maar nu even terug naar het orgaan DE WOLFHOND van juni 1988.

WERELDHONDENTENTOONSTELLING te KOPENHAGEN.

Gehouden 16, 17 en 18 juni.
Keurmeester G. Anderssen.

OPENKLAS REUEN.

GUZZI LUPO ZWART VAN HELMOND.
Eigenaar: C. Keizer.
Geb. 17-5-1982.
V: EZAU M: BORRHA.
**1 UITMUNTEND CACIB**
**B.O.B.**

Zijn hond?
Als Eigenaar?
In 1968 een nieuwe bloedlijn opgezet met een wolvin uit diergaarde Blijdorp?

Wat er uiteindelijk met de echte wolf (Lobo), die bij zijn zoon in bed sliep, is gebeurd is mij niet bekend.

Toepoels Hondenenclopedie: 2007
Speciale medewerkers:
Ir. Ed. J. Gubbels, Instituut Genetic Counselling Services: Artikelen over genetica
 
Dr. F.C. Stades, dierenarts, specialist oogheelkunde, Dip, ECVO, Veterinair Specialistisch centrum 'De WagenRenk', oud-hoofddocent Oogheelkunde Faculteit der Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht: Artikelen over oogziekten 

Distichiasis
Distichiasis wordt aangemerkt als een erfelijke afwijking. De wijze van overerving is nog niet geheel opgehelderd, maar is vermoedelijk recessief. Lijders kunnen beter worden uitgesloten van de fokkerij, zeker in een rassen waarbij de afwijking zelden voorkomt.
Lica vd Kilstroom x Izkander de Louba-tar (lijder Distichiasis). 4 puppen geboren op 2 juli 2013, tot nu toe nog niets bekend over de ogen.

Uit het clubblad van de AVLS:
Den Haag, 20 november 2013.

Dr. Stades zag bij een aantal honden in Zwolle vlekjes in de ogen die Retina Dysplasie deden vermoeden. Zij werden later op de Universiteitskliniek in Utrecht nogmaals onderzocht door een panel van oogartsen.
Het panel kwam tot de conclusie dat het geen RD was en heeft alle honden vrij gegegeven. Het eensluidend advies: er is geen enkele reden deze honden niet in te zetten voor de fokkerij.

Die Retina Dysplasie deden vermoeden?
Jammer dat er niet in het clubblad vermeld werd welke oogartsen in dit panel zaten. Openheid?

Mulan
Mulan heeft op zaterdag 10 augustus haar nest geworpen. Het zijn 3 pups, een wolfsgrauwe en bosbruine reu en een wolfsgrauw teefje, zo laat fokker Freddie Kooistra weten. Het nest was niet gepland en voldoet niet aan het fokreglement van de AVLS. Meer info op de website met de dekmeldingen.
Dekking Drager DM x Drager DM geboren 1 Lijder, 1 Drager en 1 Vrij. De Lijder is tegen kostprijs verkocht.

Hebben deze puppen een stamboom gekregen?
Voldoet niet aan het fokreglement van de AVLS?

Magda Nieuwhof 



 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten